موزاییک حیاطی چیست؟

موزاییک حیاطی، همانطور که از نامش پیدا است، نوعی موزاییک مورد استفاده برای پوشش کف محیط­های باز همچون حیاط است. اما شاید خیلی خالی از لطف نباشد که با نگاه کوتاهی به تاریخچه و بررسی انواع موزاییک، کمی بیشتر درباره این ماده ساختمانی پر مصرف بدانیم.

موزاییک از آن دسته از مواد و مصالح ساختمانی است که هر روز، به دفعات از برابر چشمانمان می­گذرد؛ برای مثال وقتی از حیاط یا پارکینگ یک ساختمان می­گذریم و یا داخل راهروی دانشگاه یا یک اداره در حال قدم زدن هستیم در واقع بر روی موزاییک­هایی با انواع طرح­های مختلف و کارکردهای گوناگون قدم می­گذاریم، ولی شاید توجه کمتر کسی به سمت این ماده ساختمانی پرکاربرد و قدیمی جلب شود.

تاریخچه موزاییک

شاید در ابتدا فکر کنید موزاییک­ها، تنها نوعی ماده ساختمانی هستند که بجز پوشاندن کف داخلی ساختمان­ها و محیط­های باز کارکرد دیگری ندارند، اما چنین نیست. این کفپوش­های به ظاهر ساده که گاها طرح و نقشی نیز دارند، دارای تاریخچه ای قدیمی­تر از آنچه فکر می­کنید هستند.

برخی محققان معتقدند که تاریخچه اولین استفاده از موزاییک به عنوان هنری که با چسباندن قطعات کوچک مواد و مصالح محیطی همچون سنگ و شیشه در کنار هم، بدست می­آمد به دوران تمدن­های باستانی بین­النهرین بازمی­گردد؛ هنری که به خلق تصاویر بدیعی می­انجامید که علاوه بر جنبه زیبایی به انتقال مفاهیم گوناگون نیز می­پرداخت. همین هنر موزاییک سازی رفته رفته مسیر خود را به سمت سایر مناطق و کشور ها باز کرد و در آثار تاریخی اروپایی و بعدها هنر مسیحیت نیز به وفور یافت شد و حتی نمونه­های بی­بدیلی از هنر موزاییک را می­توان در آثار و بناهای تاریخی هنر اسلامی مشاهده­ کرد. اما آنچه­که امروز به عنوان موزاییک می­شناسیم کمی با نمونه­های تاریخی و هنری آن تفاوت دارد.

صنعت موزاییک سازی مدرن

همان­طور که در بالا گفته شد، تا سال­ها از شیوه­ی موزاییک سازی به هدف تزئین و آذین­بندی و انتقال مفاهیم مختلف در بناها استفاده می­شد اما کارکرد تزئینی و هنری موزاییک رفته رفته جای خود را به تولیدات انبوه این محصول داد و به تدریج وارد تولید گسترده شد، تا جایی که کارخانه‌های موزاییک سازی در کشورهای دیگر ازجمله آمریکا، شروع به تولید انواع موزاییک به عنوان کفپوش کردند و پس از آن، کارخانه‌­های تولید موزاییک یکی پس از دیگری در کشورهای مختلف احداث شدند که ایران نیز از این قضیه مستثنی نبود و بدین صورت بود که موزاییک­های امروزی که در اکثر ساختمان­ها و فضاهای باز می­بینیم جایگاه خود را در عرصه مصالح ساختمانی پیدا کردند.

اگرچه که همچنان هنر موزاییک جایگاه خود راه بین علاقه­مندان به این رشته هنری حفظ کرده است اما کارکرد ساختمانی آن بیشتر مورد توجه و استفاده است. همانطور که هنر موزاییک دارای شاخه­ها و کارکردهای مختلف است، موزاییک به عنوان یکی از مصالح ساختمانی هم، دارای انواع و کارکردهای گوناگون است که از آن میان میتوان به موزاییک­های حیاطی و معمولی اشاره کرد.

موزاییک‌­های حیاطی و معمولی

همانطور که در بالا اشاره کردیم، موزاییک­های امروزی که به عنوان نوعی کف­پوش و مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار می­گیرند هم دارای انواع و اقسام گوناگون­اند. موزاییک­ها در واقع نوعی کفپوش متراکم و بسیار فشرده هستند که عموما از ترکیباتی مانند سیمان، ماسه، پودر سنگ، آب و انواع رنگدانه و سنگ ریزه­ها و … تشکیل می­شوند. هر موزاییک دارای دو لایه است که لایه زیرین، وظیفه تحمل بار و مواد لایه بالایی و لایه بالایی جنبه تزئینی دارد. اکنون با توجه به ویژگی لایه­ها می­توان، موزاییک­های معمولی و حیاطی را نام برد.

موزاییک‌­های معمولی

موزاییک­‌های معمولی که ساده­ترین نوع موزاییک هستند که علاوه بر ترکیبات ساده­ای که در فرمول ساخت خود دارند و کمتر از عنصر تزئینی برخوردارند، دارای مناسب­ترین قیمت در بازار نیز هستند، به همین علت از پرکاربرد ترین انواع این ماده ساختمانی هستند و فاقد شیار یا برجستگی در سطح خود هستند.

موزاییک­‌های حیاطی

امروزه بسیاری از افراد برای پوشش دادن کف حیاط منزل خود، به دنبال تهیه و خرید باکیفیت­ترین و ایده­آل­ترین انواع موزاییک­ها هستند. البته بهتر است که قبل از تهیه موزاییک مورد نظر خود، در خصوص انواع این سازه­ها و مصالح ساختمانی، یک سری اطلاعات مورد نیاز را کسب کنید. هر یک از انواع موزاییک حیاطی، از ویژگی ها و مشخصات به مخصوصی برخوردار هستند و خریداران این محصولات می­توانند با مطالعه و بررسی دقیق  هر یک از انواع موزاییک حیاطی منزل، بهترین این مصالح را تهیه و خریداری کنند. البته لازم به ذکر است که اگرچه نام موزاییک حیاطی به این محصولات اتلاق می­شود ولی مورد استفاده آن بسیار گسترده بوده و در مکان­هایی همچون روف­گاردن، پیاده­روهای شهری و … استفاده می­شوند.

انواع موزاییک‌­های حیاطی و کارکرد آن­ها

انواع موزاییک­های حیاطی نیز همچون سایر موزاییک­های دیگر که مصارفی جداگانه و متفاوت دارند, از ساختاری نسبتا مشابه برخوردارند اما با توجه به تفاوت محیط­های مورد استفاده هریک از آن­ها شاهد نام­های گوناگونی نیز هستیم.

موزاییک حیاط گرانیتی

موزاییک حیاطی گرانیتی از بی­نظیرترین و پرطرفدارترین انواع موزائیک حیاط منزل می باشد که در ساخت و تولید آن از دانه­های شن درشت و ریز استفاده شده است. زمینه مربوط به موزاییک حیاطی منزل گرانیتی از رنگ های بسیار متفاوتی تشکیل شده است. که سیمان به کار رفته در طراحی این محصولات از رنگ های متفاوتی برخوردار هستند. ظاهر مربوط به موزاییک حیاطی منزل گرانیتی بسیار شبیه به سنگ گرانیت بوده و بسیاری از مردم این مدل از موزاییک­ها را با اسم موزاییک گرانیتی می­شناسند.

موزاییک حیاط شیاردار

موزاییکی است که در سطح رویه آن به اشکال مختلف دارای فرورفتگی و برجستگی بوده و به عنوانه فرش کف پیاده­رو و حتی پارکینگ­ها و محوطه­های رو باز استفاده می شود. این قبیل موزاییک­ها که کاربرد فراوانی دارند، پوشش مناسبی برای محل­های پر رفت­و­آمد شهری به حساب می­آیند، چرا که به علت نوع بافتی که دارند برای مواقع بارانی و برفی نیز مناسب­اند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
به بالای صفحه بردن